
Törmään jatkuvasti netissä ja sosiaalisessa mediassa mainoksiin joissa kuluttajille markkinoidaan tuotteita tai laitteita väittämillä ”ammattilaisten käyttöön tarkoitettu” tai ”ammattilaisten suosima”. Usein tämä väite on vain markkinointikikka, joskus sen takana on kuitenkin surullinen totuus siitä, että koulutettujen ammattilaisten käyttöön tarkoitettuja tuotteita tai laitteita myydään vapaasti kaikille ketkä niitä haluaa ostaa.
Itse olen koulutukseltani sairaanhoitaja. Esikoisen mammalomalla suoritin myös SKY-kosmetologin tutkinnon ja kuopuksen syntymän jälkeen myös merkonomin tutkinnon. Omassa työssäni koulutan tällähetkellä sekä kuluttajia että kosmetologeja ja muita kauneudenhoitoalan ammattilaisia. Pyrin omalta osaltani nostamaan kosmetologien ammatin arvostusta sekä huolehtimaan että hoitoja tekevillä kosmetologeilla on riittävä tietopohja ja käytännön osaaminen tekemiinsä hoitoihin. Nyt haluan ottaa kantaa kuluttajille markkinoitaviin MIKRONEULAUSHOITOIHIN.
Mitä oikeastaan on mikroneulaus?
Mikroneulaushoidoilla tarkoitetaan iholle tehtäviä hoitoja joissa joko laitteen avulla tai hoitajan käsikäyttöisellä työvälineellä ihoa rikotaan tahallisesti. Iholle tehdään satoja, tuhansia, satojatuhansia pieniä reikiä tai haavoja. Näiden tahallisesti aiheutettujen vammojen tarkoituksena on käynnistää ihon oma paranemisprosessi ja siten parantaa ihon pinnan laatua ja tuntua. Tämä ihon oma korjausmekanismi on monimutkainen tapahtuma jossa on monta mahdollisuutta vaikuttaa lopputulokseen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Hoitoa tehtäessä on todella tärkeää osata käyttää oikeanlaisia menetelmiä. Riippumatta siitä onko käytössä laite vai käsikäyttöinen neularullain, tärkeintä on noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Muutamia yleispäteviä sääntöjä kuitenkin löytyy.
- Neulat ovat aina henkilökohtaisia!
- Neulojen on oltava äärimmäisen teräviä
- Neulojen pituus täytyy olla tarkkaan valittu huomioiden haluttu hoitotulos
- Hoitoa tehtäessä tulee noudataa tarkkaa aseptista työtapaa
- Viallista neulaa ei saa käyttää
- Hoidon aikana ja jälkeen käytettyjen tuotteiden tulee soveltua ihon suojakerroksen läpäisevään hoitoon
En IKINÄ neulaisi itse omia kasvojani! Miksi?
Yksi koulutus jota vedän kosmetologeille on kasvojen ja vartalon alueen mikroneulaushoidot. Teen tätä freelancerinä, eli en ole ”myynyt sieluani” millekään tietylle yhdelle tuotesarjalle tai valmistajalle. Teoria kaiken takana on kuitenkin sama.
Minua pyydettiin vuosia sitten lähtemään mukaan kouluttamaan neulausta kosmetologeille. Aluksi suhtauduin tähän todella varauksella sillä en uskonut kosmetologien perus osaamisen, koulutuksen tuoman tietämyksen, riittävän näiden hoitojen tekoon oikein. Pitkien neuvottelujen jälkeen kuitenkin päätin että jos tätä pitää tehdä niin teen sen sitten itse. Jos minä en suostu lähtemään mukaan niin joku muu sen tekee kuitenkin. Ajattelin tekeväni koulutuksesta sellaisen, että sen käyneet kosmetologit pystyvät turvallisesti tekemään hoitoja asiakkailleen. He osaavat valita työvälineensä ja tuotteensa oikein ja tarvittaessa kieltäytyä tekemästä hoitoa jos asiakkaalla on jokin hoidon vasta-aihe.
Itse tekniikka neulauksen takana on tarkka. Rullalla ei voi vain heilutella pitkin kasvoja ja toivoa että siitä on apua johonkin. Väärin käytettynä rullaimella voi saada todella pahoja vaurioita, jopa pysyviä arpia aikaan iholle. Olenkin joutunut muutaman asiakkaan ohjaamaan lääkärin vastaanotolle sillä vauriot kotirullauksesta ovat olleet niin pahoja että minulla ei ole enää ollut keinoa auttaa asiakasta.

Yksi suurimpia syitä siihen että en voisi koskaan omia kasvojani rullata on tekniikka. Vaikka mielestäni osaan varsin hyvin rullata asiakkaan kasvoja ja hallitsen rullaimen liikkeen tarkasti niin en usko että omille kasvoille tehtynä tuota liikettä ja tekniikkaa pystyy hallitsemaan samalla tavalla.
Rullatessa on tärkeää huolehtia siitä että rullain on jatkuvasti oikeassa asennossa ihoon nähden. Liikutettaessa rullaa pitkin kasvojen ihoa on huomioitava jokaisen yksilöllinen luuston anatomia. Kasvojen muotoja on myötäiltävä tarkasti ja harkitusti. Samaan aikaan tulee huolehtia siitä että paine rullaimessa on oikea ja liikkeen suunta on oikea.
Koulutuksissani käytän esimerkkiä haravoinnista tai lapsista jotka pitävät kiinni samasta narusta. Kun haravan piikit laitetaan maahan ja haravaa aletaan pyörittää on yksi haravan piikki siististi paikallaan ja muut liikkuvat. Mitä ulommas kehällä mennään niin sitä pidemmän matkan piikki raahaantuu maata pitkin. Vastaavasti lapset jotka pitävät narusta kiinni ja vaihtavat suuntaa liikkuvat eri päissä narua eri tavalla. Lapsi joka on narun loppupäässä joutuu juoksemaan paljon lujempaa ja pidemmän matkan kuin lapsi joka on narun toisessa päässä. Kun rullainta liikuttaa iholla niin pienikin kääntöliike aikaansaa sen että osa neuloista ei enää tee iholle siistiä kohtisuoraa pistosta vaan saattavat liukua iholla tehden raahaavan haavamaisen jäljen. Tällöin aikaansaatu vamma ei ole halutun kaltainen, eikä siis myöskään hoitotulos voi olla toivottu.
Aseptinen omatunto kolkuttaa
Mikroneulaushoidoissa myös aseptisella työtavalla on suuri merkitys. Hoidossa rikotaan ihon pintaa tahallisesti, vaikka oikein tehtynä kosmetologien tekemässä hoidossa ei kuuluisi veripisaroiden tulla näkyville ihon pinnalle, on olemassa pieni mahdollisuus avata iholle infektioportti. Tällä tarkoitetaan siis kärjistetysti suoraa väylää ulkomaailmasta elimistömme sisään.
Koulutuksissani olen harmikseni huomannut että edes kaikilla alamme ammattilaisilla ei ole niin sanottua aspetista omatuntoa. Eli ajatusmalli siitä mitä aseptinen työtapa tarkoittaa ei ole sisäänrakennettu ja automaattinen toimintatapa. Koulutukseemme kuuluu hygieniasta huolehtiminen, mutta monelta on puuttunut kokonaan ymmärrys siitä että miten ”pöpöt” liikkuvat paikasta toiseen. Suurin osa kosmetologeista on heti ymmärtänyt käyttää suojakäsineitä hoidoissa. Mutta harmillisen monelta puuttuu osaaminen siitä miksi hanskoja käytetään ja miten niistä saadaan hyöty. Esimerkiksi jos hoidossa kädessä on hanskat ja kesken hoidon käy vastaamassa puhelimeen tai ottamassa lisää tuotetta lipaston laatikosta kontaminoituu käsineet tässä, samoin kuin mihin ikinä niillä onkin koskettu. Käsineet siis suojaavat tällöin vain tekijää, ei asiakasta. Kun seuraavan kerran paljain käsin kosketaan puhelinta tai laatikkoa niin siirtyy siitä mikrobit käsiin. Samoin mikrobit siirtyivät niihin käsineisiin ja niiden kautta asiakkaan iholle.
Itse opin tämän asian sairaanhoitajaopiskelijana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Ohjaajallani oli tapana huomauttaa todella selvästi aina jos olin käsineet kädessä aikeissa koskea yhtään mihinkään muuhun kuin mihin piti. Oppi meni selkäytimeen saakka, siksi ehkä tästä asiasta ”saarnaan” koulutuksissani niin paljon. Siinä missä käsineet kontaminoituivat lipaston laatikosta niin kontaminoituu mikroneulausrullain kaikesta mihin se koskee.
Myös rullaimen säilytys on tärkeää ja tästä on huolehdittava tarkasti. Ajatus siitä, että rullainta säilyttää lavuaarikaapissa vessan vieressä on aika oksettava. Vessan pinnoilta otetuissa näytteissä on saatu kasvatettua mm. lihansyöjabakteeria ja MRSA bakteeria. Puhumattakaan erillaisista suolistoperäisistä bakteereista. Ammattilainen säilyttää rullaimen desinfioinnin jälkeen oikeaoppisesti ja puhtaasti. Jo pelkästään tuo desinfiointi on sellainen vaihe ettei siihen vaadittavia aineita yleensä löydy kotitalouksista. Neoamisept tai septidine eivät läheskään riitä rullaimen desinfiointiin.
Terävä neula tekee oikeanlaisen reiän, tylppä neula tekee tuhoa
Kuluttajille suunnatuissa mainoksissa usein kerrotaan että ostamalla rullan kotiin säästät selvää rahaa sillä kosmetologit/hoitajat riistävät hoidoista järkyttäviä hintoja.
Mikroneulausrullat harvoin ovat kertakäyttöisiä. Yleisimmin valmistaja lupaa neulojen kestävän oikein käytettynä ja huollettuna 4-6 hoitoa. Tätä määrää ei kannata ylittää koskaan! Ja tästä syystä asiakkaan on hoidon hinnassa maksettava rullaimen uusiminen.
Listasin aikaisemmin hoitojen yleispäteviä sääntöjä. Yhtenä sääntönä on käyttää aina vain äärimmäisen teräviä neuloja. Syyn tähän havainnollistaa helpoimmin kun tekee kotona pienen testin.
Ota kaksi palaa elmukelmua ja pingota ne kahden lasin päälle oikein kireästi. Työnnä ensimmäisen kelmun läpi reikä sormellasi ja toisen kelmun läpi reikä terävimmällä keittiöveitselläsi tai neulalla. Huomaatko eron syntyneissä rei´issä? Samoin käy iholle jos käytössä on neulat jotka eivät ole äärimmäisen terävät. Tarkoitus on aiheuttaa hallittu vamma jonka reunat ovat siistit kuin kirurgin veitsellä leikattuna, jos neula ei olekaan terävä ei aiheutettu vamma ole ”siisti”.

Rullien neulat ovat niin pieniä ja niin teräviä että ne tylstyvät kun läpäisevät ihoa satoja ja satoja kertoja. Mikäli lasket rullaimen kerrankin johonkin muualle kuin sille tarkoitettuun telineeseen tylsistyvät pintaan koskettavat neulat välittömästi käyttökelvottomiksi. Yhdelläkään ihmisellä tuskin on niin tarkka näkö että paljain silmin pystyisi näkemään onko neula vielä riittävän terävä. Kuluttajille myytävissä pakkauksissa olevat käyttöohjeet eivät yleensä kerro tätä pientä mutta oleellista yksityiskohtaa rullaimesta. Keskusteluista saakin usein lukea kuinka joku on käyttänyt ostamaansa rullainta kuukausia tai jopa vuoden. Heillä on ollut onnea jos iholle ei ole tullut ikäviä sivuvaikutuksia.

Kaikessa ei aina voi säästää tekemällä itse, eikä netistä aina löydy riittävää ohjetta jolla lähteä kokeilemaan. Toivon että tämän luettuaan kuluttajat ymmärtäisivät hieman sitä, miksi kosmetologit, sairaanhoitajat ja muut kauneudenhoitoalalla työskentelevät koulutetut ammattilaiset tekevät näitä hoitoja ja puhuvat usein siitä kuinka myös tämä hoito kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Emme me kerro näitä asioita vain jotta kaikki tulisivat meille hoitoihin isolla hinnalla, kerromme tämän siksi että emme halua kenenkään tekevän iholleen mitään mistä voi olla haittaa.
Rakkaudella kauneudenhoitoon,
Sonja Tammentie
Sairaanhoitaja , SKY-Kosmetologi, Yrittäjä, Kouluttaja