Ammattilaisten verkkokauppa

Tein paljon taustatyötä tätä juttua varten. Lähes kaikki löytämäni kirjoitukset, paitsi lääketieteen tekstit, alkoivat samalla tavalla. Kaikissa kerrottiin, että talven muuttuvat sääolosuhteet, sisätilojen ilmaa kuivattava lämmitys ja koneellinen ilmanvaihto sekä pakkasten sähköistävä vaikutus kuivattavat ihoa. Kauneudenhoitoalan ammattilaisille näiden pitäisi olla itsestään selviä asioita koulutuksemme huomioituna. Myös kuluttajien osalta maalaisjärki mielestäni kattaa nämä jo hyvin. Joten mitä uutta annettavaa aiheeseen vielä voi olla? No kokeillaan

 

Ihon kaamosmasennus

Talvella emme saa auringonvaloa ja ravintomme on usein yksipuolisempaa kun kesän satokausi on takana. Talvella ihon fysiologiset toimet ohentavat sen pintakerrosta. Ihoa suojaava sarveiskerros ohenee, pimeimpään aikaan suojamme on alimmillaan. Pimeys vaikuttaa mieleemme ja myös ihoomme, ihollekin voi tulla kaamosmasennus.

 

Talvella ihonhoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota etenkin jos iho on muutenkin kuiva. Ihosta tulee eloton ja harmaa, sen pinta ei ole yhtä kosteutettu ja siten myös juonteet ja rypyt voivat tulla esiin paremmin kuin kesällä. Ihon suojaava pinta ohenee ja näin TEWL (transepidermal waterloss) kasvaa. Iho kaipaa siis kosteutusta, eli vettä, ja jotain joka sitoo kosteuden ihoon. Talven ihonhoidossa rutiinit ovat kaikkein tärkeintä.

Syksyllä on hyvä ajoissa reagoida ilmojen viilenemiseen. Hyvä vinkki on mielestäni laittaa syystakin pielukseen hakaneulalla lappu joka muistuttaa sinua päivittämään vaatekaappisi sisällön lisäksi myös kosmetiikkakaappisi ja ihontoitorutiinisi. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa helpompaa kuin jo tulleiden ongelmien korjaaminen.

Oma ihoni on lähes atooppisen kuiva ja vaatii hyvää hoitoa pysyäkseen kauniina ja heleänä. Minun pelastukseni on ollut kaksi tuotetta, tai tuotetyyppiä välttääkseni piilomainonnan. Kun kelit kylmenee niin ihonhoitorutiiniin kannattaa ensimmäisenä lisätä kosteuttava kasvovesi. Aamulla kasvovettä voi kerrostaa iholle muutaman kerran ennen seerumin ja kosteusvoiteen levitystä. Tällä vippaskonstilla saa hyvää ensiapua.

Kun ilma jatkaa kuivumista ja ruokavalio muuttuu eikä aurinkoa näy niin on aika lisätä rutiiniin naamio. 

Suurimman elimen oma influenssa

Tammi-Helmikuussa jyllää influenssakausi. Flunssa kaataa sängyn pohjalle kovimmatkin duunarit ja yrittäjät. Vastustuskykymme on alentunut ja tauti pääsee tarttumaan helposti. Myös ihon, ihmisen suurimman elimen, ”vastustuskyky” voi olla talvella heikentynyt. Kun kasvoveden kerrostus ei enää riitä niin kannattaa rutiiniin lisätä ravitseva ja suojaava naamio. Kun iho on kuiva se on janoinen, kun sinä olet janoinen niin mitä juot? Vettä eikö niin? Ihosi kaipaa siis kosteutta, eli vettä. Moni tekee sen virheen että ajattelee kuivan ihon tarvitsevan rasvaa ensimmäisenä. Emmehän mekään janoomme rypsiöljyä juo… Talven kuivattama iho on tässä kuitenkin se poikkeus joka vahvistaa säännön. Kun kosteutus on tehty täytyy iho ravita ja rasvata. Talvella ohentunut pinnan sarveissolukko tarvitsee tuekseen ulkopuolelta ja sisäkautta saatavia lipidejä, eli rasvoja. Naamioksi kannattaakin valita tuote jossa on myös hyviä iholle sopivia öljyjä. Myös puhdistustuotteen vaihtoa kannattaa harkita. Jos putsarissa on paljon peseviä ainesosia (saippuaa, tensidejä) niin ne puhdistavat iholta sen viimeisenkin oman lipidisuojan. Öljyä sisältävät puhdistustuotteet jättävät iholle sen tarvitseman terveen suojaavan lipidikerroksen.

Kuiva iho halkeilee ja voi olla jopa kipeä. Talvikaudella kannattaa kiinnittää erityisesti niiden alueiden hoitoon huomiota jotka eivät jää vaatekerrosten alle suojaan. Kasvot ja kädet onkin suojattava erityisesti.

Ristiriitaisissa tunnelmissa

Ohutta, kuivaa ja herkistynyttä ihoa jonka suojat ovat jo valmiiksi alentuneet kannattaa kuoria hellävaraisesti. Talvikauden kuorintaan suosittelen kotiin hellävaraisia entsymaattisia tuotteita. Ei kannata kuoria tai pestä ihoa liikaa. Vaikka pitkä kuuma suihku kylmänä aamuna onkin ihana ajatus, ei se iholle ole kovinkaan hyvä idea. 

Lämmin vesi liottaa suojaavat rasvat iholta, mutta kuka pystyy kieltäytymään ihanasta ja rentouttavasta suihkusta kun muutenkin meinaa mieli olla pimeyden ansiosta maissa. Suihkun jälkeen kannattaakin iho taputella kuivaksi ja sen vielä ollessa hieman nihkeä suihkuttaa iholle kasvovettä/vartalovettä jolla pH arvo tasapainotetaan nopeasti. Ihon ollessa lämmin ja vielä hieman kostea kannattaa siihen hieroa kosteusvoide. Mutta muista odottaa tovi ennenkuin säntäät pakkaseen! Kovalla pakkasella vettä sisältävät voiteet saattavat jäätyä ihon pintaan, ja se ei ole kivaa se.

Talven pimeä kausi on samalla myös todella otollista aikaa ”luoda nahkansa” ja tehdä ihoa voimakkaasti uudistavia ja korjaavia hoitoja ammattilaisen luona. Vaikkei aurinko meitä kokonaan ole hylännyt niin on sen haitallisten UV säteiden määrä pimeimpään aikaan pienempi kuin valoisaan aikaan. Tästä syystä ihoa voimakkaasti uudistavat hoidot kuten happokuorinnat, mikroneulaushoidot, laserhoidot yms. kannattaa tehdä syksyllä tai alkutalvella. Näin hoidon jälkeenkin on vielä iholla hyvin aikaa toipua rauhassa ennen kevään pistäviä ensisäteitä. Näiden hoitojen jälkeen ihon suojaaminen oikeilla tuotteilla on kaiken A ja O. 

Suojaa sisältä ja ulkoa

Aurongon ollessa Nuuskamuikkusen kanssa etelässä jää meillä täällä laakossa D-vitamiini annos pieneksi. Ravinto muuttuu usein myös huomaamatta. Tuoreiden kasvisten, hedelmien yms vihreiden määrä saattaa vahingossa pienentyä. Ihon vaatiessa kosteutusta ja tukea vastustuskyvyn ylläpitoon onkin tärkeää huomioida mitä kaikkea voimme syödä helpottaaksemme asiaa. 

D-vitaminin ja hyvien rasvahappojen saannista kannattaa huolehtia. Ravintolisä ei ole välttämättä lainkaan huonompi idea. Ravinnon vaikutus ihoon onkin jo aivan oman kirjoituksen vaativa juttu. Mutta talven ihon vinkkinä suosittelen ottamaan päivittäin ison ruokalusikallisen hyvälaatuista neitsyt oliiviöljyä.

(Nuuskamuikkusen kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuuskamuikkunen) 

Ulkoisen suojauksen viimeinen osa kasvoilla on käytetty meikki. Kyllä, meikkaaminen on osa ihonhoitoa! Talvella ihon ohentuessa ja ollessa herkempi säiden ja ilman vaikutuksille kannattaa käytettyyn meikkiin kiinnittää huomiota muutenkin kuin vain sen osalta miltä se näyttää. Usein toki nämä kulkevat käsi kädessä. Oletko huomannut että talvella ei kannata käyttää puuteria juurikaan? Iho on samea jo valmiiksi ja jos siihen laittaa vielä puuterin saattaa ihon ulkonäkö vanhentua hetkessä. Ulkoisena viimeisenä suojauksena vinkkini onkin hyvä, kosteuttava ja SPF kertoimet sisältävä nestemäinen/voidemainen meikkivoide.

Synopsis

  1. Iho kuivuu ja ohenee talvella. Sen oma suojaus heikkenee ja vaatii sisäistä ja ulkoista jeesiä.
  2. Ennaltaehkäisy on helpompaa kuin korjaaminen. Päivitä ihonhoitorutiinisi ajoissa talveen sopivaksi
  3. Suojaa, kosteuta ja ravitse sisäisesti ja ulkoisesti
  4. Aika uudistaa ja korjata ammattihoidoilla

 

Talvisin ihonhoitoterveisin,

Sonja Tammentie

Sairaanhoitaja / SKY-Kosmetologi